Fijn, het is weer tijd voor Halloween!

Een paar jaar geleden ging er een schok door de wereld. De Islamitische Staat liet een filmpje zien waarin een gevangen genomen Jordaanse piloot te zien was. De piloot stond in een kooi, er liep een spoor van benzine naar de kooi. Om de kooi stonden IS strijders om toe te kijken, ze stonden op de ruïne van een oud stadion.

In beeld kwam een man die het spoor van benzine aanstak. Het vuur likte gulzig aan het spoor van benzine, wat uitkwam bij de Jordaanse piloot die zelf ook gedrenkt was in benzine. De man stierf een verschrikkelijke dood.

Niet zolang geleden ging een journaliste mee aan boord van een kleine onderzeeer in Denemarken. De journaliste verdween en de eigenaar zei dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. De vrouw werd kortgeleden gevonden, of in ieder geval haar romp. Later werd ook haar hoofd gevonden.

In ons eigen land gebeuren ook verschrikkelijke dingen. Kortgeleden nog werd het nieuws gedomineerd door de verdwijning van Anne Faber. De kans is groot dat zij is vermoord door een man die in behandeling was bij een forensisch psychiatrische kliniek. Af en toe mocht hij zonder begeleiding uit de kliniek en ging daar weer in de fout. Helaas was Anne Faber daarvan het slachtoffer. Heel Nederland reageerde geschokt en er werd een petitie gestart voor een grondig onderzoek naar het falende systeem.

Je vraagt je misschien af waarom ik deze dingen zo opsom. Ik had het liever niet gedaan, maar ik had het idee dat het moest. Het is namelijk zo dat wij deze bovenstaande dingen allemaal verschrikkelijk vinden. Behalve in oktober, want dan is er Halloween.

Toen ik deze week tv zat te kijken, kwam er een reclame langs van de Walibi Fright Night. Een angstaanjagende clown loopt met jerrycans met benzine naar een gewond meisje dat vastgebonden zit. De benzine wordt over het meisje gegoten en vervolgens aangestoken. Klik hier voor het filmpje, als je het wilt zien.

En hoewel de wereld in shock was na het filmpje van IS met de Jordaanse piloot, is het nu entertainment. We betalen er zelfs kaartjes voor, we verheugen ons erop, mensen reageren op Youtube met: ‘Ik kan niet wachten!!!’ En ‘Ik heb er nu al zin in.’. En het enige wat ik mij hierbij afvraag is: ‘Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

De journaliste die in Denemarken werd vermoord, werd  in stukken gehakt. Het komt in het nieuws en je vraagt je af: ‘Hoe is het mogelijk?!’. Maar niet tijdens Halloween. Tijdens Halloween mag alles zo gruwelijk mogelijk zijn. Opeens is het niet zo gek om uit te beelden dat je iemand door midden zaagt met een kettingzaag, zoals in onderstaande foto. Sterker nog, het is eigenlijk wel leuk. En als het even kan, nemen we onze kinderen, hoe jong ze ook zijn, gewoon ‘gezellig’ mee.

Want Halloween is natuurlijk ook gewoon voor kinderen, moet kunnen. Bij mij in de stad is er een Halloweenoptocht, speciaal voor kinderen. De plaatselijke omroep is erbij en neemt op. Kinderen van ruim onder de tien jaar lopen langs zombies, mensen met kettingzagen, mensen die uitbeelden hoe ze andere mensen in stukken hakken. Gevolg? Heel veel gillende kinderen, kinderen die willen verdwijnen in de jas van hun vader of moeder en kinderen die huilend rondlopen.

Ja, het wordt weer 31 oktober, tijd voor een groot, gezellig feest: Halloween. De verschrikkelijke dingen die in de echte wereld gebeuren, maken even niet meer uit. Diezelfde dingen zijn nu eigenlijk best leuk, we betalen er zelfs voor. Maar als het afgelopen is, kijken we weer met zijn allen verbijsterd naar het nieuws, naar een nieuwe gruwelijke moord.

53 thoughts on “Fijn, het is weer tijd voor Halloween!”

 1. Helemaal mee eens!! En ik wil het graag delen op Facebook. Maar ik vind de begin foto die je ziet als je het bericht deelt niet oké. Er zijn nog steeds mensen die dan ongewild zulke foto’s zien.

  Als je die foto aanpast ga ik het bericht zeker delen! Mooi geschreven!!

  Like

  1. Hoi Elise, bedankt voor je reactie. Ik begrijp inderdaad dat het niet prettig is om te delen. Het was ook niet de bedoeling dat die foto, de foto zou zijn die te zien was als je het bericht deelde, om dezelfde reden die jij geeft. Maar op de één of andere manier kan WordPress dit niet veranderen. Ik heb het al een aantal keer geprobeerd, maar telkens komt de huidige foto weer op. Ik kan daar dus denk ik niet zoveel aan veranderen.

   Like

  2. Helemaal met je eens, hoor! Ik ben canadeez (niet van NL afkomst) en ik voel voor jaren precies zelvde. Het is schaamelijk wat mag bij film en ook wat ouders laten hun kinderen doen en zien. En er is weineg we konden doen het terechts brengen. Wat jammer!

   Like

  3. Beste Elise en anderen, omdat het bericht weer veel gelezen wordt, heb ik gekeken naar het aanpassen van het plaatje. Inmiddels kan het artikel op Facebook gedeeld worden, zonder dat direct het gruwelijke plaatje tevoorschijn komt.

   Like

  4. Waarom het plaatje niet delen, ik vind het een goede waarschuwing, ik had er geen idee van dat er zulke gruwelijke dingen gebeuren, laat staan voor vermaak! Liever van zo’n plaatje gruwelen dat opent ogen sneller dan woorden.

   Like

 2. Fijn dat je dit zo hebt verwoord, ik had er ook over zitten denken en heb inmiddels bezwaar gemaakt bij Walibi voor het promoten van halloween.

  Liked by 1 person

 3. Hallo, ik wil dit blog graag via Facebook delen, maar eerst vraag ik toestemming om dat te doen zonder het “te delen”. Ik kan jouw naam en website als bron geven. De reden hiervoor is dat ik de foto die groot in beeld komt bij het delen, niet op mijn tijdlijn wil plaatsten. Jammer dat Facebook niet de foto met pompoenen pakt als hoofdfoto bij het delen.

  Liked by 1 person

  1. Hoi Robyn, bedankt voor je reactie. Je mag het ook gewoon ‘los’ delen natuurlijk. Een linkje naar mijn site is natuurlijk wel fijn 😉 Ik vind het ook jammer dat Facebook niet die foto pakt, ik heb geprobeerd aan te passen maar het lukt tot nu toe niet. Zelfs als ik die foto volledig verwijder, blijft Facebook de foto erbij zetten.

   Like

 4. De schrijver van dit artikel is geestelijk niet in orde.

  Een verbrande piloot, zelfs een vermoordt meisje erbij halen en zeggen dat we dit met haloween niet erg vinden.

  Gast…. Je bent echt gestoord.

  Liked by 2 people

  1. Beste Japio, ook jij bedankt voor je reactie. Ik heb niet het idee dat ik geestelijk gestoord ben. Misschien heb je het filmpje niet gezien van Walibi waar een meisje dat vastgebonden zit en onder het bloed zit, ook in brand wordt gestoken. De link met de piloot lijkt me wel duidelijk. Maar nu vinden we het prima en is het entertainment. Natuurlijk vinden we het nog steeds niet ‘prima’ dat er mensen worden vermoord en in brand gestoken, maar waarom vieren we dit dan met Halloween? Misschien is het goed om eens een stapje achteruit te doen en na te denken over wat je eigenlijk viert en doet?

   Liked by 1 person

   1. Beste Japio,

    De schrijver van deze log is zeker niet gestoord. Rond deze tijd van het jaar is het verschrikkelijk om bijv. in de Eglantier in Apeldoorn te gaan winkelen. Doe dat vooral niet op vrijdagavond, wil je geen bange kids hebben. 1 keer vergeten dat het was (want ja, zo’n duivels feest houd ik echt niet bij wanneer dat is). En dan loop je daar ‘gezellig’ met je zoontje te winkelen. Ik wordt er zelf nog bang van! Kregen we bij Xenos een Halloweensnoepje aangeboden. Ik heb geweigerd. Niet omdat ik goed ben. Nee, maar ik wil er echt niets maar dan ook niets mee te maken hebben. Voor het geval je het zielig vindt voor mijn zoontje dat hij het snoepje niet kreeg, hij heeft thuis een ander snoepje gekregen. Hij begreep het volledig na mijn uitleg, niets aan de hand. Het winkelmeisje stond me overigens stomverbaasd aan te kijken. Ik hoop dat ze het gedeeld heeft met haar collega’s. Wie weet helpt het (al ben ik bang van niet)…

    Liked by 1 person

 5. Mooi geschreven stuk Kars. Je slaat echt de spijker op de kop. Vorig jaar was er in mijn stad een soort van Halloween hardloopwedstrijd was met als uitgangspunt je zo bloederig en afschrikwekkend te verkleden. In het kader van het moet allemaal maar kunnen…. Ik vind dat dit echt zijn grenzen kent. En inderdaad de rest van het jaar zo krampachtig doen als het in “werkelijkheid” gebeurt. Halloween als feest op het randje van het betamelijke als scherts en misschien zware sarcastische ondertoon met trick or treat .. daar kun je over van mening verschillen (ik wil daar nog wel in meegaan), maar er zijn echt grenzen als je mensen en vooral kinderen voor wekenlang nachtmerries wil bezorgen. Als ik een horrorfilm niet wil zien, kijk ik hem niet. Moet je dan wel accepteren dat je op straat van dit soort afschrikwekkende vermommingen kan tegenkomen, terwijl je er misschien niet op voorbedacht bent? Nee, ik vind van niet.
  En het erge is dat sommige mensen dat al niet meer aanvoelen als ik al een eerdere reactie hier op jouw stuk lees. Maar ik ben bang dat het niet meer te stoppen valt, omdat sommige mensen dit echt leuk schijnen te vinden om steeds grenzen verder te overschrijden. Als zij maar lol hebben en kunnen lachen om het schrikeffect dat het bij een ander oplevert. Ik doe hier in ieder geval niet aan mee.

  Liked by 2 people

 6. En de vermommingen tijdens carnaval? Ow wacht… Dat is natuurlijk geen probleem 😉

  Overigens vieren veel mensen niets tijdens haloween, maar hebben ze gewoon een leuke avond. Even een avondje lekker gek doen. Erg leuk!

  En ja dat kan op veel manieren. De 1 verkleed zich als monster en een ander heeft dagelijks een kruis aan de muur met een afbeelding van een lijkje.

  Het is maar net waar je waarde aan hecht.

  Net zoals met kerst. We vieren niets maar doen het puur voor de gezelligheid.

  Like

  1. Carnaval lijkt me ook geen geweldig feest. En dan met name om alle drank die achterover gegoten wordt. Kan niet gezond zijn.

   Met Kerst vieren we zeker wat. Wat? Nee, alles! De geboorte van Jezus Christus, waardoor het (na zijn lijden en sterven aan het kruis (Pasen)) mogelijk is om van onze zonden verlost te worden, en met Hem verzoend te worden voor we sterven. Zijn er mooiere feesten dan de christelijke feesten? Die hebben zoveel meer waarde, als we met Hem verzoend worden hebben ze waarde tot in eeuwigheid!

   Liked by 2 people

   1. Prachtiger kan het niet! Weet niet wie Jezus lijf in een muur heet hangen, maar ik iniedergeval niet!😑

    Like

  2. Idd wat een onzin…in je stukje staat “met Halloween maakt het niet uit wat er is gebeurt met al die gruwelijke daden. Wat een verschrikkelijk zin. Een griezelfeest staat ten eerste aan een feestje. Daarnaast hoe kan je de mensen die dit vieren met zo iets verschrikkelijks veroordelen. Ik vind het nogal wat die uitspraak!

   Like

 7. @ Japio
  Carnaval lijkt mij hetzelfde verhaal. Gelukkig zijn er dan ook anderen die zich verkleden als princes, ridder of Cora van Mora. 😉

  Wat kerst betreft; Google eens op “waaromkerst”…..als je durft….
  😱😜

  Like

 8. Ik heb het artikel gedeeld in een reactie op mijn eigen bericht.
  Eerst je statusupdate plaatsten op FB met evt een waarschuwing voor de beelden. Vervolgens de link plaatsten als reactie op jouw eigen bericht. Dan wordt de foto sowieso kleiner weergegeven, en mensen worden er niet direct mee geconfronteerd.

  Like

  1. Bedankt voor de tip. Helaas lukt het niet om de foto aan te passen en blijft Facebook die foto erbij plaatsen. Bedankt voor je reactie.

   Like

 9. @Japio
  Hij is wel leuk: een kruis met een lijkje eraan …… Maar dat lijkje aan een kruisje komt op de een of andere manier toch wat minder confronterend over als “levende” mensen die met bloedende stompen of afgehakte hoofden in de hand rondlopen. Vanuit een bewust gekozen horrorgedachte om anderen de schrik op het lijf te jagen.
  En dan is een georganiseerde optocht rondom Halloween of zo nog van een andere orde. Want daar kun je bewust naar toe gaan ….of niet en daarvan genieten ….of niet. Dan ben je er op voorbereid en dan kun je er zelfs juist heel erg van genieten als je daarvoor kiest! Ik zie geen enkel probleem dan.
  Maar je zult een Halloweenganger zo maar gewoon vanuit het niets om de hoek tegen het lijf lopen als volwassene of als kind en er niet op voorbedacht zijn. En misschien een hartverlamming krijgen. Of de schrik van je leven als kind, dat daar jaren later nog steeds nachtmerries van krijgt. Is het dan nog steeds zo leuk? Daar ligt dus een grens…..

  En inderdaad bij vermommingen rondom carnaval zie je het ook, maar dan mengt het zich in een heel scala van vermommingen dat van mierzoet naar heel afschrikwekkend is. En carnaval brengt vanuit de basisgedachte van vieren toch een heel andere sfeer met zich mee, omdat het gezellige en het om elkaar lachen voor ALLE deelnemers en ALLE toeschouwers overheerst. Carnaval is een feest van gezamenlijkheid en verbinding van een gemeenschap rondom ironie of scherts. En ook dat kun je leuk vinden of verschrikkelijk….. Maar dat is qua kern toch echt iets anders dan het zwartgallige en lugubere van Halloween dat zich op het bewust laten schrikken van een ander mens, niet zijnde deelnemer, op de door Kars beschreven wijze, toespitst…..Want daar reageer ik dus op.

  Dus ik kan tot een bepaalde hoogte wel meegaan, maar er zijn grenzen voor mij…. Maar ieder zijn mening.. en dat is maar goed ook.

  Like

 10. Vooropgesteld, ik vond Halloween een akelig gebeuren. Het heeft zeer duistere achtergronden, waar je je beter niet mee kan inlaten. Maar het probleem dat in de blog wordt gesteld, geldt niet alleen voor Halloween. In veel films en TV series wordt het geweld over je uitgestort. Hoeveel doden vallen er in een James Bondfilm? Puur amusement, of zinloos geweld?

  Like

  1. Hoi Pieter, bedankt voor je reactie. Ik heb de vergelijking met films etc al een paar keer voorbij zien komen, maar ik denk dat het niet echt een goed argument is.

   Ten eerste omdat ik zelf beslis of ik de film kijk. Ik beslis zelf of ik de TV aanzet en die film kijk en ik beslis ook zelf of ik naar de bioscoop ga. Doe ik dat niet, dan word ik ook niet geconfronteerd met de film. Bij Halloween ligt dit anders, winkels gebruiken het thema om geld te verdienen, maar ook op basisscholen en middelbare scholen worden Halloweenfeesten en dagen gehouden. Het kind en de ouders hebben daarin weinig tot geen keuze.

   Ten tweede, en dat is misschien wel mijn grootste bezwaar, is het vergelijken van twee kwaden met elkaar natuurlijk geen argument. Dat de filmindustrie gewelddadige films maakt, is niet goed. Maar om dan te zeggen dat Halloween dan ook maar kan is natuurlijk onzin. Het is een beetje de reactie van een kind die een snoepje heeft gepikt samen met een vriendje: ‘Maar hij deed het ook’. We kunnen het ene verkeerde niet goedpraten met het andere verkeerde.

   Like

   1. Sorry maar ik vind dit wederom weer een rare reactie. Ga je nu een feest vergelijken met een kind die steelt? En je hebt het over dat de winkels er geld mee proberen te winnen. Dat klopt helemaal, maar dat bepaal jezelf of je het koopt en eraan mee doet. Netzoals jij zelf je besluit voor je film maakt. Valentijn is ook enorm commercieel. Liefesdag nog wel. Wist je dat er dan ook erge moorden gepleegd worden, juist omdat het Valentijn is? Zullen we anders alles voor een ander bepalen, negatief veroordelen en gewoon alles afschaffen?

    Like

 11. Nog niet zo heel lang geleden verhuisde ik naar een plaatsje in Gelderland.
  Niks vermoedend deed ik op vrijdagavond wat boodschappen.
  Veel mensen reden bij een een plek vandaan en ik wist niet waarom.
  Later zag ik 2 verklede mannen met kettingzaag.
  Ik Had Nog NOOIT Zoiets In HET Echt Gezien En De Schrik Rond Mijn Hart Zal Ik OOK NOOIT Vergeten.
  Nee, dit is geen warm gezellig feest. Ik weet wel dat je met zulke feesten 1 iemand groot plezier doet en daar moeten we maar heel ver van blijven.
  Er zijn onwetende mensen die er aan deel nemen en ik hoop dat er een tijd komt dat ze weten wat ze doen en wie ze met dood angst en naar vertier eren.
  Laten we van dit toch al niet zo’n fijne wereld iets moois maken met elkaar en de liefde omarmen.

  Liked by 1 person

 12. Mooi stuk. Helemaal mee eens.
  Logisch dat dit gebeurt. Graag ga ik in op meerdere opmerkingen waar het christelijk geloof aangehaald wordt.
  Het is in mijn ogen een contra beweging in de strijd tussen licht en duisternis. Ik “vier” de dood van Jezus als redding van oordeel, een daad uit liefde voor mij en jou waardoor ik een kind van de Allerhoogste ben geworden. De manier waarop bij Halloween de dood gevierd wordt, getuigt van geweld en haat tegen medemensen. Angst speelt hierbij een sleutelrol.
  Ik vind het naast mijn geloofsredenen ook kwalijk dat ik ongevraagd met dit fenomeen in oktober op straat, in het zwembad, in de dierentuin, in de winkels etc geconfronteerd wordt.

  Liked by 1 person

 13. Voor de goede orde, ik zeg nergens dat Halloween dan ook maar kan. Ik stuur integendeel juist aan op de vraag of films zoals James Bond wel ‘kunnen’. De sociale druk om dergelijke films en TV series te kijken is ook groot en elke dag aanwezig. Net zo vervelend dus als Halloween…
  Waar trek je als christen de grens, is altijd weer de vraag.
  Veel wijsheid en zegen gewenst!

  Like

 14. Wat een gezeik weer zeg …help dit “feestje” ook maar weer naar de klote …wij vieren het elk jaar met de kinderen uit de klas en elk jaar is het weer super leuk om te zien dat kinderen het naar hun zin hebben …Je haalt alleen de meest bizarre dingen naar voren . Schrijf eens wat leuks ..wat de mensen vrolijk maakt …stop met dit “ouderlijk”kindergedrag

  Like

 15. Jeetje.. Zijn er hier echt mensen die dit stukje niet begrijpen en hoe gruwelijk dat hele Helloween eigenlijk is? Niet degene die dit schrijft is gestoord… Nee, een zeer goed stukje! Degene die het niet begrijpen en “afgehakte” ledematen ineens leuk vinden lijken me eerder geestelijk niet in orde….

  Liked by 1 person

 16. Helemaal met je stuk eens.
  Veel mensen (zowel christenen als anderen) weten niet eens dat met Halloween door heksen en andere satanisten de doden geëerd worden en hun geesten opgeroepen worden. Daar wil je je kinderen toch niet aan mee laten doen??? Ook al doe je dat zelf niet op die avond. Satan heeft je iig gevonden door het feit alleen al dat je mee doet. En nog fijner dat je het met je kinderen viert.
  Ik vind het heel erg dat bij ons in de buurt tal van festiviteiten en tochten zijn. Zelfs het kinderdagverblijf waar onze kinderen naar toe gaan organiseren een Halloween tocht door de wijk.

  Laten we met z’n allen bidden voor al deze mensen die Halloween vieren. Wij gaan dat hier thuis iig het hele weekend en dinsdagavond doen.

  Groet L

  Liked by 1 person

  1. Hè hè eindelijk duidelijk…..bedankt voor deze toevoeging Andre….nu iedereen nog lezen om te weten wat er eigenlijk “gevierd” wordt …..mensen hebben zo’n kopieer gedrag en laten het een eigen leven leiden… nog mooier of griezeliger….. je hebt domme mensen (zij weten niet beter) en intelligente mensen die wat genuanceerder denken….dat botst en dat zal zo blijven vrees ik……we zijn allemaal anders en denken anders….en uiten ons op wat wij ervan vinden……maar zet dat dan zoden aan de dijk…..zo blijven we kissebissen met elkaar…..what a world we live in……

   Liked by 1 person

 17. Horror heeft een belangrijke plek binnen de menselijke psychologie. Jou mening erover vind ik achterhaald. Al talloze mensen hebben zich gebogen over dit onderwerp, het is gewoon een onschuldige uitlaatklep voor de immens complexe menselijke psyche.

  Like

  1. Hoi Bart, bedankt voor je reactie. Dat iets een uitlaatklep is, maakt het niet onschuldig. Het pesten van andere mensen is bijvoorbeeld ook een uitlaatklep voor de psyche. Is dat dan ook oké?

   Like

   1. Nee dat is niet oké. Maar je vergelijking klopt niet, evenals je vergelijking van de Jordaanse piloot en een actrice die in een reclame speelt voor een pretpark. Ik begrijp dat je je bezig houd met theologie, en dat vind ik oprecht razend interssant. Echter dan weet je ook dat religies door de eeuwen heen er een handje van hebben om mensen dit soort uitlaatkleppen te ontzeggen. Wat dan vervolgens juist resulteert in ontspoort gedrag. Een makkelijk voorbeeld is het seksueel misbruik in de kerk. Nu wil ik niet stellen dat als we geen Halloween zouden vieren iedereen verandert in losgeslagen seriemoordenaars, echter dit soort kwade noties zitten nou eenmaal diepgeworteld in de mensheid. We zijn geen perfect ras zonder emoties. En dit soort uitlaatkleppen helpt ons dat een plekje te geven.

    Like

 18. heel goed geschreven maar toch moet ik wel aanschrijven dat het met halloween wat minder erg is want we weten dat het nep is het is al een eeuwen ouden traditie uit amerika om op 31 oktober het zo eng mogelijk temaken ivm het opstaan van de doden en hoe enger je der uit ziet hoe minder snel je meegenomen zou worden naar beneden . Maar mensen uit een teroristisch groep die iemand ontvoeren van zijn gezin en familie dat is gewoon afschruwelijk . Zelf hou ik super veel van halloween en versier ik elk jaar me huis en hoop het nog jaren tedoen .

  Like

 19. Dan mag Sinterklaas zeker ook niet meer….beste mensen het is toch duidelijk dat Halloween niet echt is. Ik ben het er wel mee eens als men er toneelstukjes van gaan maken van echte gebeurtenissen dat dit niet kan. Maar lekker gek doen en het spannend maken mag toch wel? Focus aub op de echte gruwelijke dingen die mensen elkaar aandoen en maak daar een statement van!

  Like

 20. Sta je ook elke keer buiten de bioscoop met je protest bordje als er een nieuwe horror film uitkomt? Dit komt over als haatzaaierij, het is nog net geen appels met peren vergelijken.

  Like

 21. Wauw! Ik word echt blij van je artikel, hoe verdrietig ook de voorbeelden. Bedankt dat je dit hebt geschreven, heeft me weer nieuwe moed gegeven om dit jaar weer nee te zeggen tegen alle halloweenfeestjes. Je hebt je hart op de goede plek!

  Like

 22. Zo bizar! Het lijkt of we gevoel loos geworden zijn. En toch nog iets willen voelen waarbij het niet meer uitmaakt hoe shocking het is. Wij gingen vorig jaar met ons gezin een avondje bowlen, bleek het centrum ook “Hallow” ingericht te zijn. Inclusief babylijkjes. Ongelofelijk.

  Like

 23. Wat men er allemaal bijhaalt….
  Het hele enge hoeft voor mij ook niet en voor kinderfeestjes mag je ook best censureren. Dat wordt ook in de filmindustrie gedaan. Elke ouder weert wat zijn eigen kind kan verdragen.
  Ik vond vroeger de draculafilms heel spannend, maar mijn zus vond t juist eng.

  Maar laat ieder zelf beslissen of hij/zij eraan mee wilt doen.
  Ik ben het er ook mee eens dat je voorzichtig moet zijn om mensen te laten schrikken, niet iedereen kan dat aan.

  Er werd gesproken over heksen en satan…. dat zijn toch wel echt 2 tegenstellingen.
  Een heks is niemand minder dan een wijze vrouw die verstand heeft vd natuur en geneest met kruiden.
  Maar omdat dat niet geaccepteerd werd door mannen heb ze er het predikaat ‘slecht’ op geplakt en zijn die vrouwen zonder pardon verdronken of levend verbrand…..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: