De moslimkinderen die niet op de klassenfoto konden

Afgelopen maandag kwam er een artikel langs van de NOS. In het artikel werd vermeld dat de ouders van twee kinderen een schadevergoeding kregen van 500 euro, waarom? Een school had de schoolfotograaf ingehuurd voor de jaarlijkse klassenfoto en individuele foto op de dag van het offerfeest. Volgens de wetgeving mogen scholen geen vrije dag weigeren als ouders die aanvragen voor bijvoorbeeld religieuze feestdagen. De moslimouders hadden dan ook de vrije dag aangevraagd, maar de school had precies op die dag de schoolfotograaf ingehuurd. De school heeft de individuele foto later nog een keer kunnen laten maken door de fotograaf, maar de klassenfoto kon niet opnieuw worden gemaakt. Met andere woorden: de moslimkinderen stonden niet op de klassenfoto.

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar de schoolfotograaf, en dan vooral de klassenfoto, was altijd één van de hoogtepunten van het schooljaar. Iedereen was altijd een beetje onrustig en je kon vaak niet wachten om de foto te laten zien aan je ouders om uit te leggen wie, wie is. En zelfs nu als ik een klassenfoto tegenkom dan ga ik vaak nog even alle mensen langs: hoe heten ze ook alweer? Waar stond die persoon bekend om? Altijd leuk om even terug te zien.

De ouders van de kinderen die niet op de foto konden, gingen naar de kantonrechter en eisten 10.000 euro. Goed, ik vind 10.000 euro zwaar overdreven, een symbolisch bedrag van 1 euro zou misschien genoeg zijn geweest. Het gaat er mij simpelweg om dat de ouders gelijk hebben in hun ontevredenheid. In een multiculturele maatschappij en dan vooral in een stad als Den Haag, waar de school staat, kun je best even goed opletten of er geen religieuze feestdagen vallen op de dag waarop je als school iets organiseert. Als meer dan 10% van je leerlingen moslim is, dan vraagt dat toch echt even om oplettendheid.

Maar dan komt eigenlijk hetgeen wat ik het ergste aan deze situatie vind: de reacties op het bericht. De reactie waar ik mij het meest aan erger is: ‘Ja, je kunt toch ook geen rekening houden met kinderen die ziek zijn of een bruiloft hebben! Dan kunnen we nooit meer iets organiseren!’

Serieus? Is dat echt je reactie? Volgens mij begrijp je dan niet helemaal het verschil tussen ziek zijn en een bruiloft aan de ene kant en een religieus feest aan de andere kant. Voor een bruiloft word je vaak slechts een maand van te voren voor uitgenodigd, daar kun je dan inderdaad geen rekening mee houden als school zijnde. Ziekte kan zomaar de kop op steken. Een paar weken was ik nogal ziek geworden. Op dinsdagavond voelde ik mij nog perfect, op woensdagochtend werd ik wakker met een beetje keelpijn en op woensdagmiddag lag ik ijlend met hoge koorts op de bank. Dus nee, je kunt inderdaad geen rekening houden met iemand die ziek is als school zijnde. Maar het grote verschil met een bruiloft of ziek zijn en een religieus feest is dat van een religieus feest ver van te voren bekend is op welke dag dat feest valt. Het offerfeest in 2021 valt bijvoorbeeld op woensdag 16 juni. Dat is gewoon een kwestie van even nakijken. Een vergelijking maken met ziekte of bruiloft en een religieus feest is dus nogal onzinnig en getuigt eerder van kortzichtigheid dan van wijsheid.

Goed, de kantonrechter vond, en terecht, de eis van 10.000 euro een beetje overdreven. De rechter oordeelde dat de school 500 euro per kind moest betalen. Nog steeds een beetje aan de hoge kant, maar goed. Wat hebben de ouders met dat geld gedaan? Gingen ze feestvieren? Hebben ze een nieuwe televisie gekocht? Nee, het geld ging naar een goed doel.

Kortom, de school heeft een foutje gemaakt, dat kan gebeuren. De ouders stonden naar mijn mening gewoon in hun recht en dat vond de rechter blijkbaar ook. Het geld is naar een goed doel gegaan. Maar laten we in onze reactie op dit soort zaken alsjeblieft eens komen met doordachte reacties en niet met onzinnige vergelijkingen. Dat moest ik even kwijt.

Advertisements

5 thoughts on “De moslimkinderen die niet op de klassenfoto konden”

 1. En hoelang van te voren is er dan bekend dat de schoolfotograaf komt? Heb je als ouders dan ook niet de plicht om van te voren in overleg met school te gaan? Bij onze school staat dat gewoon in de jaarkalender. Als ze dit dus aan het begin van het schooljaar hadden aangegeven dan was er volgens mij nog voldoende tijd geweest om de afspraak met de schoolfotograaf voor de gehele school te verzetten. Probleem van deze tijd is dat de verantwoordelijkheid veel te veel bij de school wordt neergelegd in plaats van bij de ouders. Dus nee ik ben het niet eens met de uitspraak van de rechter.

  Like

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat de verantwoordelijkheid te veel bij de scholen wordt gelegd tegenwoordig. Maar in dit geval is de school de organisator en is de school dus ook de verantwoordelijke. In een omgeving waarin veel mensen wonen met andere godsdiensten, zoals in Den Haag, vind ik dat je hier gewoon even extra naar moet kijken. Om direct naar de rechter te stappen, vind ik ook overdreven, ik denk dat ik dat wel een beetje liet zien hierboven, maar de school heeft simpelweg een foutje gemaakt. Dat kan gebeuren en soms moet je dan even wakker geschud worden, dat had niet per se met een rechtszaak hoeven gebeuren. Dit artikeltje is overigens vooral gericht aan de, naar mijn idee, kortzichtige reacties die je overal vindt op social media.

   Like

 2. En als aanvulling, ja school heeft een fout gemaakt, maar wel hun excuses aangeboden, en alternatieven aangeboden, waarvan deze ouders geen gebruik wilden maken, dan ben je als ouders ook verkeerd bezig vind ik.

  Like

 3. Als je met alle religies rekening moet houden, kun je beter geen festiviteiten meer plannen. Anders gaat het je als school wel heel veel geld kosten. Of moeten scholen nu een reglement opstellen waarin alles juridisch wordt vastgelegd en gaan we Amerika achterna?

  Like

  1. Ik denk dat dat een beetje overdreven is. Het gaat hier om een school waar een aanzienlijk percentage moslims op zit. Daar moet je dan gewoon rekening mee houden.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s